pa posto jos niko nije poceo da rant-uje za ovo evo ja cu
kao prvo...sto vec sigurno znate, Gnomovi su postali Monster race,znaci nema ih u PHB vec umesto njih su dosli Tieflings...takodje nema vise Aasimara(nije kao da mi je dosad falio ali ajd)....onda Elfovi imaju sub-type Fey i ima samo 3 vrste: "normalni" (tipicni tree loving,itd) Drow (naravno) i neki Elardin (oni kao treba da budu Gold Elf vrsta,znaci teski magic-useri) i ovi zadnji ce jos imati sub-type Elvenkind(?!)...onda razvoj karaktera ce sve svoditi u 3 koraka od 1-10 si kao Hero....od 10 do 20 Paragon...a od 20+ si Epic....ovo mi je jos ne jasno,ali uskoro cu jos malo research-ovati
onda vecina skillova je sredjena i neke su postale "univerzalnije",npr nema vise Hide i Move Silently vec ces sad imati Stealth...i nece biti gluposti kao u 3.0 npr Innuendo i slicno....
Napokon ce biti Cyclops kao monstrum...sto dosad ni u jednoj ediciji nisam nasao!!!!ali i dalje nam bone golem....Elementali ce se takodje promeniti...nece biti ono tipicni pokretni komad zemlje ili talasa sa rukama vec ce imati vise ljudski oblik i svaki ce imati odredjeno oruzje....bice 2 nova zmaja :Adamantium i Iron...i izbacice valjda Copper i Brass...dwarfovi su postali mrsaviji i utvrdjeno je da DWARF WOMEN DONT HAVE BEARDS! halflingzi ce od sada ziveti u mocvari i biti vislji....Planes su kao sredjeni...u sustini neki su dobili fancy naziv,npr Elemental Chaos....sto je ustvari kombinacija svih 4 elemental plane-a u jednom...sto uveliko lici na Limbo iz starijih edicija....onda Asmodeus je postao bog i devils su oslabljeni(mislim po statistikama) dok su demons i dalje brainless horde....hmmm....rekao sam da i dalje nece biti bone golem?
eh da inace za 19.45 $ mozete kupiti 2 "pamflete" u kojima mozete naci sve ove informacije i vise kako su iskasapili D&D i jedva cekali da izdaju ovu verziju cim je Gary Gygax umro....